Joomla 2.5 Slideshow created by users based hosting reviews hosing guide and ratings.

2013.04.23. Kihirdetésre került a dohánypályázat eredménye -  2013.04.23.

Túlnyomórészt a kisebb volumenben működő, egy-két üzletet működtetni kívánó pályázók lettek az állami dohánymonopólium haszonélvezői - derül ki a Budapesti Corvinus Egyetem és az Enrawell közös gyorsjelentéséből. Ugyanakkor egyes nagyvárosokban jelentős koncentráció is megfigyelhető. 

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. április 22-én este nyilvánosság elé tárta mintegy 5 415 darab dohánytermék-kiskereskedelmi jogosultság (ismertebb nevén nemzeti dohánybolt) odaítéléséről hozott döntését. A pályázati nyertesek listáját vizsgálva megállapítható, hogy e jogosultságok 1 717 település 3 515 különböző pályázója között oszlanak el. Egy pályázó ugyanis nemcsak egy, hanem maximum 5 darab jogosultságra nyújthatott be pályázatot. A rendszerben túlnyomórészt a kisebb volumenben működő, egy-két üzletet működtetni kívánó pályázók lettek az állami monopólium haszonélvezői. Ebben természetesen szerepet játszik a kisméretű települések nagy száma is. Akadnak azonban kivételek is. Jelenlegi ismereteink szerint az országban 29 pályázó nyert egymaga öt darab koncessziót. Ez 13 településen fordult elő, melyek közül kiemelkedik Győr, Pécs és Szombathely. Ezeken a megyeszékhelyeken több ízben is előfordult, hogy a maximális számú koncessziót nyerte egy pályázó. Ily módon például a Szombathelyen kiosztott 40 koncesszió fele 4 pályázó kezében koncentrálódik. 26 településen összesen 49 pályázó örülhet a megszerzett négy engedélynek. A három és kettő koncessziót elnyert jogosultak száma 102 és 363. 4 602 nyertes pedig 1 473 településen árulhatja majd dohánytermékeit. Megjegyzendő, hogy az elnyert koncessziók számának összehasonlítása során csupán az egyes pályázókat lehetséges vizsgálni. Ugyanakkor a névhasonlóság miatt több esetben feltételezhető, hogy egy-egy településen családtagok külön-külön is nyertek koncessziós jogokat, így előfordulhat, hogy egy család kezében akár 6-8 koncesszió összpontosul. Ez egy településen komoly arány lehet, másfelől viszont az ilyen esetek száma az összes koncesszióhoz képest nem jelentős. 

Vélemény:

Via Credit Kft. sikeresen közreműködött több vidéki és budapesti pályázat elnyerésében. Kollegáink ezúton gratulálnak a nyerteseknek.A nyertesek névsora a www.nemzetidohanybolt.hu weboldalon érhető el.

forrás: www.portfolio.hu